Amsterdams Gesproken Nieuws

 

 

 

Thuispagina

Alternatiefje

Geschiedenis

Beleid

Contact

 

 

Geschiedenis

Onze stichting heeft een heel eigen geschiedenis. We tellen dan nog wel geen honderden jaren, maar draaien toch al mee sinds 16 januari 1992, dat is de datum waarop de akte van oprichting bij de notaris werd getekend.

Het was op dat moment een voortzetting van de Stichting Gesproken Nieuws die toen, net als wij nu, tot doel had het financieren van de uitgave van gesproken informatie voor blinden en slechtzienden. Deze stichting voorzag daarin door het laten uitgeven van een wekelijkse geluidscassette met gesproken informatie.

Even terug in de techniek

Afbeelding met elektronica, tape, Muziekcassette, cassette

Automatisch gegenereerde beschrijvingTekstvak: 1De oude muziekcassetteHebben we het hierboven over geluidscassettes, dan waren dat toen al moderne middelen. Tot kort daarvoor kwam die informatie namelijk nog uit op banden, die op een bandrecorder moesten worden afgespeeld. Die uitgave had daarom als naam “Amsterdam op de band”. Dat waren banden met een speelduur van twee maal één uur, je kon ze namelijk omkeren.

Toen de geluidscassettes kwamen, men noemde dat compact cassettes, werd eerst met dezelfde speelduur gewerkt. Deze zogenaamde C120 cassettes bleken tamelijk kwetsbaar, daarom werd overgegaan op de C90 cassettes, dus met een speelduur van twee keer 45 minuten. De grote bandrecorders konden daardoor worden vervangen door cassettespelers met een veel kleinere omvang, al met al een grote verbetering.

Die cassettes werden ook gebruikt voor gesproken boeken, maar dan was de speelduur vaak te kort. In dat geval was er gewoon een tweede en zelfs een derde cassette nodig, zodat toch een compleet boek kon worden vastgelegd.

Hoe werd dat betaald?

Voor dat uitgeven van die informatie ontving de oude stichting subsidie, Verder waren er donateurs en zelfs ook nog adverteerders, die zorgden voor het completeren van de inkomsten.

Op zeker moment werd die subsidie niet meer verstrekt, waardoor de stichting voor het probleem kwam te staan dat men de activiteiten moest stopzetten. Dat was een zware beslissing, want men voelde dat als het in de steek laten van de doelgroep.

Opheffing en verdeling van restkapitaal

Het bestuur van de oude stichting hakte de knoop door, nadat van de zijde van de toenmalige NVBS (Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden), afdeling Amsterdam en Omstreken, toezeggingen waren gedaan: De NVBS zou de activiteiten voortzetten, waarbij als bindende voorwaarde gold, dat zoveel mogelijk de doelen van het oude bestuur zouden worden gehandhaafd. De NVBS mocht wel een eigen invulling aan het geheel geven.

De oude stichting werd opgeheven en om de NVBS op weg te helpen, werd de helft van het restkapitaal aan de NVBS geschonken, de andere helft ging naar de Stichting Blinden-Penning in Amsterdam (nu ook onder de naam Oogcontact Amsterdam). Het bestuur van de oude stichting heeft haar donateurs en de adverteerders van dat besluit op de hoogte gesteld en daarbij meteen de NVBS als te begunstigen vereniging bij ze aanbevolen.

Voortzetting door NVBS

Het bestuur van de NVBS van de toenmalige afdeling Amsterdam en Omstreken, pakte deze nieuwe uitdaging voortvarend aan. De schenking werd het beginkapitaal van een nieuwe stichting die Stichting Amsterdams Gesproken Nieuws zou gaan heten. Met die naam zou men, dat was een wens van het oude bestuur, zo dicht mogelijk bij de oude naam blijven.

Er werden plannen gesmeed voor de opzet van een tweemaandelijkse uitgave op geluidscassette, waarop als belangrijkste doel, in ieder geval de gesproken uitgave van het regionale ledenblad een plaats zou krijgen. In december 1991 kwam de eerste cassette uit, het zogenaamde nul-nummer.  Het NVBS bestuur vroeg op die uitgave aan de leden, om een naam voor die cassette te bedenken. Uit de reacties werd die van mevrouw Enny Nanninga ( † ) gekozen; zij adviseerde om de naam “Het Alternatiefje” te kiezen, het was immers een alternatief voor.... waarbij ieder voor zichzelf de rest mag invullen.

Adverteerders en donateurs

In eerste instantie werd met succes de relatie met de adverteerders voortgezet en het heeft heel lang geduurd voordat daar verandering in kwam: Door wijziging van hun interne beleid haakten adverteerders af, waarvoor slechts met heel veel moeite vervangers konden worden gevonden.

Anders was het met de oude donateurs; zij bleven ook die nieuwe stichting steunen, vooral toen ze via nieuwsbrieven konden lezen, dat Het Alternatiefje een groot succes werd, waar de leden hoge waardering voor toonden. De nieuwe stichting heeft daarna met de meeste, vaak al oudere donateurs, nog ettelijke jaren een goede band gehouden.

 Actuelere situatie

 Inmiddels kan onze stichting het zich permitteren, om geen beroep meer te hoeven doen op adverteerder en ook het vragen om geld aan donateurs behoort tot het verleden.

De NVBS werd op zeker moment door een fusie, omgedoopt naar Oogvereniging Nederland. De oude aanduiding “afdeling” Amsterdam werd eerst, net als bij alle ander afdelingen, gewijzigd in Regiogroep Amsterdam en omstreken. Enkele jaren geleden, eind 2018, werd die regiogroep met die van Noord-Holland Noord en een deel van Gooi- en Eemland, samengevoegd tot de Regiogroep Noord-Holland. De uitgave van Het Alternatiefje veranderde niet, maar kreeg toch een wat ander karakter, zie de pagina over Het Alternatiefje.

 

 

 

Laatst gewijzigd 19 april 2024